Food Nostalgia

food and nostalgia

Text by María Pía Mazzanti. Photo from family archive.

Food and nostalgia are two concepts that are more linked than we think. Nothing gets us closer to a place or a memory than the taste or the smell of our favourite dish.

For some time now, I have been studying this everyday subject. When people live surrounded by familiar flavours, they don’t realize how important they are in their lives, but when they live far away from home, being able to taste these memories becomes a significant experience.

To me, it’s all about the pasta sauce. La salsa! That magnificent sweetish tomato sauce, cooked by my grandma or by Flor Coca. That incredible sauce has to be on the fire for hours to gain that consistency between solid and liquid that makes a perfect match with the black, burned butter and the Parmesan cheese.

I remember the smell of the kitchen and the vapour going up through the window, making the fig tree outside blurry. I remember the big black clay pot that made this dish even more mestizo*, mixing our Italian roots with the very south american panela (unrefined sugar cane). I remember the huge dining room where we used to eat that simple dish, a delicacy for all of us.

I’ve tried to reproduce this recipe one thousand times, with tasty results, but never close to the original. My grandmother is no longer here to prepare la salsa, but fortunately Flor is and also her blessed cooking hands, hands with the ability to make the most delicious food in the world.

*A person of mixed racial or ethnic ancestry, especially, in Latin America, of mixed American Indian and European descent or, in the Philippines, of mixed native and foreign descent.

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Comida y nostalgia son dos conceptos que van de la mano más a menudo de lo que podríamos pensar. Es probable que nada nos acerque más a un lugar o a un recuerdo específico que el sabor de alguna preparación con la que podamos asociarlo.

Desde hace un tiempo para acá he estado indagando sobre este tema tan cotidiano y en el que pocas veces reparamos cuando tenemos esos sabores u olores al alcance, pero, algo tan cercano para todas las personas que por una u otra razón nos encontramos lejos de nuestro lugar de origen o de lugares a los que tenemos un gran apego.

A mi me pasa con la salsa de la pasta. Esa salsa de tomate medio dulzona cocinada por mi abuela o por Flor Coca durante horas para tener esa consistencia entre sólida y líquida que se entendía a la perfección con la mantequilla quemada que poníamos por encima.

Recuerdo el olor de la pasta y el vapor en el lavaplatos que distorsionaba la imagen del árbol de brevas justo del otro lado del vidrio. Recuerdo una gran cazuela de barro que hacía aun más mestiza la preparación que ya mezclaba nuestras raíces italianas con la panela tan propia de la tierra donde hemos crecido las últimas dos generaciones. Recuerdo un comedor inmenso dónde varias generaciones nos sentábamos a comer con el mismo gusto este plato simple que para todos era un manjar.  He intentado reproducir esta salsa mil y un veces con resultados sabrosos pero poco cercanos al original. Mi abuela ya no está para preparar la salsa pero afortunadamente Flor sí, y benditas son sus manos cocineras que hacen que la comida le quede más rica que a todos los demás mortales.

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5 thoughts on “Food Nostalgia

  1. Pia qué maravillosas palabras, viajé en el tiempo contigo! La pasta de mami… Ñami!!! La extraño mucho y también los almuerzos familiares. Mil gracias! Verdad que Florecita tiene manos de ángel cocinera. Besitos! Mimí

  2. Nice post! I totally agree, food is really directly tied to memory in my house–and it’s very mixed culturally as my parents were Greek-Macedonian and my husband is Japanese. Talk about a food culture clash! We love it all though…

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